tiistai 31. toukokuuta 2011

Maksuperuste ja suoriteperuste kirjanpidossa

Kaikkien vähääkään isompien yritysten kirjanpito kirjataan suoriteperusteella. Arkisesti suoriteperuste tarkoittaa sitä, että myynti kirjataan yritykseen tuloksi sillä hetkellä kun tuote on myyty riipuumatta siitä, koska maksu tapahtuu. Eli esimerkiksi jos yritys myy tuotteen toiselle yritykselle tänään ja lähettää siitä laskun, jonka eräpäivä on 14 vrk kuluttua myynti kirjataan tänään eikä vasta maksun tultua.

Suoriteperusteen vastakohta on maksuperuste. Maksuperusteista kirjanpitoa saa pitää ammatinharjoittaja. Maksuperusteella voi kirjanpitonsa pitää sivutoimisesti vaikkapa toiminimellä häävalokuvauksia tekevä valokuvaaja. Maksuperusteella myynti kirjataan kirjanpitoon silloin kun rahat asiakkaalta saadaan riippumatta siitä milloin palvelu tai tuote luovutetaan.

2 kommenttia:

  1. Paljon on opittavaa. Meidän osakeyhtiön kirjanpito on hieman huonossa hapessa tällä hetkellä, joten yritystä etsitään joka sen hoitaa - mieluiten ennenkun itse teemme enemmän vahinkoa. Kirjanpito on niin laaja käsite, että on kyllä vaikea sisäistää kaikkea.
    https://www.taloushallintoa.fi/tilitoimistopalvelut

    VastaaPoista
  2. Hyvää informaatiota, hyödyllistä. Tuttu etsii ammattilaista, joka hoitaisi kirjanpidon hänen yritykselleen. Toivottavasti löytyy. Kyllä se kuitenkin vaatii niin laajan osaamisen, että parempi siihen hankkia joku jolta homma sujuu. https://www.kititalous.fi/tilitoimisto

    VastaaPoista